Open Vld was ooit een liberale partij

Er was eens een tijd dat Open Vld een partij was die stond voor vrijheid en vooruitgang.

Lang geleden was er in Vlaanderen een echte liberale partij, die heette toen PVV (partij voor vrijheid en vooruitgang) Maar dat verkocht slecht na een regeringsdeelname en een minister van begroting die door de toenmalige echte machthebbers van het land (de vakbonden, de CVP, gelardeerd met wat PS, en hun benoemde topambtenaren, allemaal zo links als een deur) liefkozend – da joenk- werd genoemd.

Om dat op te lossen, ging da joenk naar Toscane, kwam terug, smeet Anemie Neyts uit de voorzittersstoel en hervormde zijn partij tot een links liberaal gedrocht. Regeringsdeelname en premierschap met socialisten en groenen was zijn beloning en da joenk werd zelf linkser dan gelijk welke deur. Na vakkundig het land op 8 jaar tijd in de vernieling te hebben gereden, mocht hij als beloning in Europa en wat extra raden van bestuur geld gaan tellen en zo nu en dan wat onzin verkondigen. Onzin waar niemand van wakker ligt, laat staan naar zal luisteren in Europa.

Landen in volledige oorlog storten stond echter nog niet op zijn cv, een lacune die da joenk dan maar ging invullen in Oekraïne. Daar kenden ze da joenk nog niet en dachten daadwerkelijk dat hij een verlosser was. Voluntaristisch trokken ze ten strijde, da joenk ging weg en 3 jaar later zitten ze daar nog in volle burgeroorlog. Hij zond ook zijn politieke zoon Koert Debeuf uit, die mocht wat gaan stoeien in Egypte en daar verder gestalte geven aan de Arabische lente. Ook een eclatant succes, zoals we wel allemaal weten. Vooral zijn opstart van reisbureaus aan de Libische kusten en gespecialiseerd in bootreizen naar Europa, zijn een groot succesverhaal van vrije markt en liberalisme geworden.

De dag van vandaag is deze partij onder leiding van een mevrouw Gwendolyn Rutten, en stelt ze amper nog iets voor. Maar dat is niet zo erg, door ons kiesstelsel en een cordon sanitair is verkiezingsoverwinningen behalen geen prioriteit meer. Altijd prijs, en een kleine partij met niet al teveel mandatarissen is dan wel zo fijn. Je zit aan de macht en moet niet echt veel politieke backbenchers teleurstellen omdat ze geen postje kregen. 

Gwendolyn weet dat zeer goed uit eigen praktijkervaring. In Aarschot zijn alle vier (Gwendolyn incluis) haar gekozenen (op 29 raadsleden) aan de slag als schepen, in het OCMW of bij één of andere intercommunale. Geen lange gezichten op vergaderingen van verkozen gemeenteraadsleden, die geen postje kregen. Dat was wel anders ten tijde van Jos Daems en later zijn zoon Rik, die hadden 12 gekozenen te plezieren met postjes. Lastige zaak. Rik verhuisde naar Leuven, waar zijn partij ook niets voorstelde en dat maakt Rik nu veel blijer. Van al dat gezaag af en de centen komen zo ook wel binnen.

Wel deze bollebozen, hebben uw energiebevoorrading in de hand. Zowat het meest belangrijke product in onze moderne westerse vrije markt maatschappij model. Transport, verwarming, elektriciteit, productie, warm water etc. voor al deze handelingen hebben wij 125kwH per uur per persoon per dag nodig. Dat is veel. In de VS is dit het dubbele zelfs.

Wel, volgens onze grote liberale denkers de dag van vandaag, is het een kwestie van dit echt te willen en dan zal het wel gebeuren. Dat klinkt echt nog naar dat voluntaristisch joenk. Die had dat ook, voor hij weer eens een deal sloot met compagnon de route, De Keizer van Oostende. We kennen de resultaten. Bij de PS hadden ze daar Mathot voor, het tekort is er vanzelf gekomen en zal vanzelf weer verdwijnen. Da joenk kende zijn klassiekers.

Zal u dat snel even voorrekenen vooraleer die liberale voluntaristen voor u het licht uitdoen.

30 m2 PV panelen produceren 4000kWh per jaar bron hier. In het beste geval dan nog. Maar we zijn gul vandaag. U weet, 1 persoon heeft 125kwh per dag nodig bron hier Dat is dus 45.625 kWh per jaar. Voor 1 persoon in al zijn energiebehoeften te voorzien is er dus ongeveer 350 m2 PV panelen nodig.

Voor 1 miljoen personen hebben we dus 350 Km2 nodig. Antwerpen (204km2 en Gent 156km2) leggen we gewoon vol PV panelen en klaar is kees. Alles wat we nodig hebben zijn slechts 350.000.000 miljoen PV panelen om voor 1.000.000 miljoen mensen al hun energie te voorzien.

Met andere woorden: We leggen elke dag 958.905 PV panelen en de klus is op 1 jaar geklaard. Ja, dat leest u goed, bijna 1.000.000  (1miloen) PV panelen per dag zijn er nodig om dit waanzinnige plan uit te voeren. Voer het op 10 jaar uit en je moet nog steeds 100.000 panelen per dag leggen. Per dag!

Om slechts minder dan 10% van de bevolking van zonne-energie te voorzien is er in België een landmassa van 350km2 nodig en 350 miljoen zonnepanelen van 1m2. En moeten we gedurende 10 jaar minstens 100.000 PV panelen per dag leggen.Of ook wel één paneel elke seconde en dit 24/7 voor de volgende 10 jaar. 

Let wel, we moeten dan ook nog enorme batterijen plaatsen. Die zon weigert vooral s’nachts te schijnen naar’t schijnt (heb je hem) Dat is vooral heel erg oncomfortabel tijdens de lange wintermaanden, wanneer wij heel erg veel energie nodig hebben. Dan is opslag wel zo handig natuurlijk.

Zo een Tesla powerwall kan maximaal 6,4kWh leveren. Daar heb je dus 19 stuks per persoon voor nodig. 19 miljoen powerwalls voor 1 miljoen mensen. Waar gaan we die hangen? Wanneer gaan we die maken? en vooral wie gaat dat betalen?

Spanje heeft een eilandgroep, de Canarische eilanden, daar is een heel klein eilandje –El Hierro- daar wonen 10.000 mensen, eiland, rondom zee, veel zon en wind. Ideaal dachten ze in Spanje om daar voor 100% duurzaam te gaan. Resultaat 82 miljoen euro “blowing in the wind” 40 cent per kilowatt prijs voor elektriciteit en nu komt het toetje, nog een bijstook met diesel voor 50% van de tijd. bron hier en en hier Schaal dat op naar 11 miljoen mensen en u weet, onze regering droomt van een factuurtje dat rond de 100 miljard gaat kosten of een kleine 10.000 euro per persoon, oftewel 40.000 euro per gezin van vier personen. Alleen ons landje nog 4000km verplaatsen, maar dat is wellicht ook slechts een kwestie van echt te willen, blijkbaar.

Om het sprookje meteen af te sluiten zo op een eerste schooldag, zal ik eindigen met een praktijkvoorbeeld van een Amerikaanse school. In die school was er ook zeer veel voluntarisme en groene wil aanwezig om voluit voor die hernieuwbare milieuvriendelijke droom te gaan. Resultaat, negatieve return op investering van 99,14% al hun geld op en geen elektriciteit. bron hier

Wie nog eens naar stroomversnelling Vlaanderen surft of naar het voluntaristische voorstel van WF Schiltz bron hier, gelieve dan ook even mijn pleidooi bron hier voor Thorium te bekijken, alsook de documentaire pandoras promise bron hier

Open VLD is geen liberale partij meer, maar een partij van de macht die geen enkel liberaal principe meer hanteert. Het is een partij die de vrije markt, het principe van vraag en aanbod helemaal heeft laten varen, om een groene ideologie en religie achterna te hollen. Luister naar hoe Michael Chrichton op 3 minuten het principe van de milieu- en klimaatbeweging als religie ontmaskert bron hier  en u weet Open VLD zit in de kerk. Hoe liberaal is dat wel niet.